ŞAİR KİMDİR

 

Sözlük anlamlarına baktığımız zaman;

Şiir: “Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım, koşuk.” (TDK)

Şair: “Şiir söyleyen veya yazan kimse, ozan, hayal gücü geniş olan, duyarlı, duygulu (kimse): Şair ruhlu bir adam.” (TDK)

Şeklinde tarif edilmektedir.

 

Her şiir yazan şair midir?

Tabi ki, her şiir yazan sözlük anlamına baktığımız zaman şairdir. Ancak gerçek şair, yazdığı şiirin üzerinde çalışıp tekrar tekrar gözde geçiren, beğenmediği sözcükleri, vezin ve kafiyeleri yıllar sonra da olsa değiştirip son şeklini verebilen kişi/kişilerdir. Buna en iyi örnek Yahya Kemal’dir.

 

Yahya Kemal bazen bir mısradaki tek bir kelime için bile aylarca, yıllarca beklemiştir. Onun “Rindlerin Ölümü” isimli şiirinde;

   “Ve SİYAH serviler altında kalan kabrinde

   Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter.”

Şeklinde olan ve kusur bulunamayacak bir beyti söyledikten sonra, «SİYAH» kelimesine aklı takılıp, onun yerine «SERİN» kelimesini koyarak;

  “Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde;

  Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.

  Ve SERİN serviler altında kalan kabrinde

  Her seher bir gül açar; her gece bir bülbül öter.”

Şekline dönüştürmesi ve “Şimdi oldu” demesi anlatmak istediğimize en güzel örnektir.

 

Şiir yazan birçok kişinin kendisini şair olarak belirttiklerini görmekteyim. Herkes şiir yazabilir ama herkes gerçek şair olamaz, şair olmak uzun bir süreç ister. Şair olmak o kadar kolay değildir.

 

Eğitimi alınmadan veya bir iş iyice öğrenilmeden ortaya çıkan eserin güzel olması, tesadüflere bağlıdır. Şiirde anlatılan kadar, anlattıklarımızın mısralara dökülürken etkileyici bir üslupla birleştirilmesi de önemlidir. Şiiri şiir yapan ve onu güzel kılan sadece konu değildir. Şiir sanıldığı gibi basit bir sanat dalı olsaydı; günümüzde ya da her devirde sayılamayacak kadar çok şairin yetişmesi ve hepsinin de çağımızda meşhur bir şair olarak okunuyor olması lazım gelmez miydi?

Şair, devamlı bir araştırma ve deneme içerisinde olan, mısralarındaki duygu, düşünce ve hayallerin nasıl daha etkileyici anlatılabileceği endişesi içinde hareket eden adamdır. Unutmayınız ki, Türk edebiyatı içinde şair diye tanınmış ve şiirleriyle hafızamızda yer etmiş sanatçılardan hiç birisi kendisini tam olarak “şair” kabul etmemiştir. Sanatın ne olduğunu anlamış, onu özümsemiş ve doğasını öğrenmiş bir sanatkâr için, “ben şairim” diyebilmek cesaret ister.”

 

Şiirlerimi okuyan dostlar beni şair olarak niteleseler de ben Güvenç GÜRSES olarak yedi şiir kitabı yazmama rağmen kendimi henüz gerçek şair olarak görememekteyim/göremem de... Çünkü şairlik, yalnızca süslü sözcükleri bir araya getirmekten ibaret değildir. Ne mutlu şairlik yolunda bıkmadan azimle yürüyenlere…

 

Bu sayfanın son güncelleştirilme tarihi 04/01/21

13.07.2002    TARİHİNDE  TRT 2' DEKİ "Internet TV" PROGRAMINDA SİTEMİZ  ÖNERİLMİŞTİR

31/12/2020 tarihinden itibaren ziyaretçi sayısı