Ana Sayfa

Müfettişler  Sayfası

 

ÜNAL ÖZMEN

17 Kasım 2008

 

Eğitim denetimindeki çelişkiler ve sorunlar

İlköğretim müfettişlerinden bilgilendirme mesajları gelmeye devam ediyor.  Gelen mesajlardan mevcut denetim sistemini özetleyen birini okurlarımla paylaşmak istedim. Adının verilmesini istemeyen müfettişimizin belirttiğine göre rehberlik ve teftiş sistemi felç olmuş.   

» Milli Eğitim Bakanlığı’nın bugünkü iki başlı denetim sisteminin örneği dünyanın hiçbir eğitim sisteminde yoktur ve bu sistem objektif değildir:

» Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki başlı denetim sistemi görev çakışması ve çatışmasına neden olmaktadır.

» MEB’in denetim sisteminde deneticilerin bir bölümü Genel İdare Hizmetleri Sınıfında diğer bir bölümü (İlköğretim Müfettişleri) Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfındadır. Bu iki başlı denetim sistemi ekonomik ve verimli değildir.

» Sistemde motivasyon ve verimlilik yoktur; ayırımcılık korumacılık vardır.

» Milli Eğitim Bakanlığı 300 Bakanlık Müfettişine rağmen, yüksek lisans ve doktoralı 3000 civarında İlköğretim Müfettişi vardır.

» Milli Eğitim Bakanlığı’nın bugün sürdürdüğü iki başlı denetim sistemi, 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esaslarını Belirleyen Kanuna  açık bir şekilde aykırıdır. Hukuka aykırıdır.

» 14, 15 ve 17. Milli Eğitim Şûra Kararlarında teftiş sisteminin yeni bir yapılanmaya gereksinim duyulduğu, ikili yapılanmadan vazgeçilerek tekli bir danışma ve denetim sistemine geçilmesi gerektiği önerilmesine rağmen bu öneriler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dikkate alınmamaktadır.

» Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatında Danışma ve Denetim Biriminde kurulan Teftiş Kurulunun doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Genel İdare Hizmetleri sınıfına bağlı  olmasına rağmen İlköğretim Müfettişleri İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlıdırlar ve sicil amirleri İl Milli Eğitim Müdürleridir. Bakanlık Müfettişlerinin aksine İlköğretim Müfettişleri,  Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfına bağlıdır. Bu durumda İlköğretim Müfettişleri zaman zaman illerde siyasi ve idari  baskı, yönlendirmelerle ve zorlamalarla karşılaşabilmektedirler.

Bu durum, yerel siyasi baskıların da etkisiyle  denetimde verimliliğin düşmesine, inceleme ve soruşturmalarda adaletin tam sağlanamamasına neden olmaktadır. 

» Anayasamız ve çağdaş yönetim ilkelerine göre eşit işe eşit ücret ödenmesi gerektiği halde İlköğretim Müfettişleri aynı işi yapan diğer denetmen ve müfettişlere göre çok daha düşük maaş ve geri özlük haklara sahiptir.

Bir Gün Gazetesi

         

  Bu sayfa 23.11.2008 21:57:43 Tarihinde Güncelleştirilmiştir

http://g.gurses.tripod.com