Ana Sayfa

Müfettişler  Sayfası

 

 

Değerli öğretmen arkadaşlarım;

Sizleri 1935-1936 ve 1938 yıllarına götürmek o zamanki teftişten örnek vererek Atatürk zamanını anımsamak ve günümüzle kıyaslamak için İçel İli Tarsus ilçesi Sarıkavak köyünde o yıllara ait rastladığım  teftiş raporu örneğini hiç değiştirmeden aynen  siteme aldım. 

Umarım zevkle okursunuz.

Güvenç GÜRSES


 1935-1936 ve 1938 Yıllarına Ait Teftiş Raporu Örnekleri

Örnek:1

Örnek:2

Örnek:3

Örnek:4

 


" Okulları sık sık denetleyerek

 öğrencilerin öğretimden yararlanmasını

 ve öğretmenlerin öğretim şeklini

 incelemeli ve yanlışlıklar derhal

  düzeltilmelidir."

  15.01.1923 / Kemal ATATÜRK


1-  1935-1936 ve 1938 yıllarına ait teftiş raporu örnekleri


 (Örnek:1)

T.C.

İÇEL İLİ                                                                                              Mersin

KÜLTÜR DİREKTÖRLÜĞÜ                                                  7/ Mayıs/ 1936

Sayı:1476                                                                      Özet:İkinci teftiş sonucu H.

                                                                                        

Tarsus Kültür İşyarlığından

Sarıkavak Öğretmenliğine

 

 

Okulunuzun 935-936 Ders yılı İkinci teftiş sonucunu bildiriyorum.

  1. Okulun arka yönündeki helanın kaldırılması ve ön taraftaki okula ait helanın yerinin değiştirilmesi gerekir ki okul kokudan kurtarılmış ve bahçe duvarı işi yapılırken helaların ıslahı ve bahçe kapısının takılması işi de ıslah edilmelidir.

  2. Oyun yeri olarak doldurulacak arsanın bahçe olacak şekilde doldurulmasına çalışılmalıdır.

  3. Çocukların temizliği iyi bulunmamıştır. Devam işi son zamanlarda aksamıştır.

  4. Talebeyi okul inzibatın-a alıştırmak için içtimai teşekküllere yer vermek gerekir.

  5. Beden terbiyesi ihmal edilmiştir. Sebebini anlayamadım.

  6. Öğretim sona erdiği cihetle uzunuzadiye tenkit etmiyeceğim. Yalınız öğretim cephesindeki verdiğiniz randımandan memnun olmadım.

  7. Okulun maddi cephesindeki gösterdiğiniz varlık yerinde görülmüştür.

 

Kültür Direktörü

(imza)


 (Örnek:2)

T.C.

İÇEL İLİ                                                                                              

İLK ÖĞRETİM İSPEKTERLİĞİ                                                13/12/1938

Sayı:43                                                                                Özet:........................

Sarıkavak okulunun birinci teftiş Raporu.

                                 Teftiş tarihi: 7.12.1938

 

          Maddi Yön

          I - Okul kurağı:

       Bundan Beşsene Önce Üç Öğretmenli beşsınıflı Taştan plana Uygun Olmak Üzere yapılmıştır. Sıhhi Ve terbiyevidir. Mevkii itibariyle de iyi bir yerde bulunmaktadır. Okul kurağı yapılırken Odaların Bölme duvarlarıyle Tabanının hattı fasılları iyi bir Şekilde yapılmamış olduğundan, Halen Ambara tahsis edilen Odasıyle Sofasının betonu esaslı yapılmamış bulunduğundan Zamanla tamire lüzum hissettirmiştir.

      Okulun arka tarafındaki bahcası tasviye ve imha edildiğinden fena olan durumu iyileştirilmiş isede Ön cebhesindeki bahcasının okula nazaran bir metreden fazla yüksek bulunması çirkin bir vaziyetde gözükdüğü gibi güzelim yapının yarısını da biraz uzak yerden göstertmiyecek manzara arzetmekdedir. Duvarların intizamsızlığı Hayvanların bile okul bahcasına Kolaylıkla girmesine yardım etmekdedir.

      Bu Durum karşısında Okulda görülmesig lazım gelen Tarım faaliyetinin de yapılamamasına amili olmaktadır. teftişinde Ön cebhesindeki yüksekliğin Ortadan kaldırılması için bahcada bir faaliyet görülmüş isede bunun temadi ettirilmemiş olması bittabi önemli denecek bir başarıklık elde ettirmemiş bulunuyor demektir. Şu itibarla Avuçlar Dolusu Para sarfı suretinde gösterilen fedakarlık bu suretle kısmen ihlal edilmiş bulunmakdadır. Bu Cihetin daima göz önünde tutularak bu işin tekamülüne ilgilenilmesi, Gayret gösterilmesi iktiza etmektedir. Bundan başka tamire muhtaç  olan yerlerinde giderilmesine ilgilenmek istemektedir.

      Okulun temizliğini iyi gördüm. Eşya Durumu da fena değil. Öğretmenlere mahsus kitapsarayı bulunmaktadır. Kifayetsizliğini bu defada tekrar ediyorum. Eczehane teşekkül ettirilmiş ve malzemesi de alınmıştır. Okulda Bu yılın Faaliyetini Gösteren Varlıklı müze kolu da bulunmuştur.

Manevi yön

      Okul Bir Öğretmeni,Üç Sınıflıdır. bu okulda çalışan öğretmenimiz bu yılkı kadro ile Alınmıştır. Kıssa bir zamanda muhitine kendisini sevdirmiş olduğu gibi talebe devamını da intizama koyabilmiştir. Çocuklara (okunamıyor), Okul Eşyasıyle ilgilendirmek bilgi ve duygusunu da aşılaya bilmiştir. okulun temizlik hususunda öğrencilerin ilgilendirilişi ve gayreti, yapılan telkini, aldırılan ihtiyatı mucibi memnuniyet seviyede gördüm/. Çocukların sıhhı halleriyle de okulun çalıştırıldığını anladım.


(Örnek:3)

T.C.

İÇEL İLİ                                                                                              

İLK ÖĞRETİM İSPEKTERLİĞİ                                                ../../193..

Sayı:.                                                                         Özet:........................

 

                                                       

manevi yön                                     sayfa:II

Yönetim işleri:

adı

Remzi Tuncalın

çıkağı

lise 9 dan 842 numaralı kanunla öğretmen olmuş

önceliği

341 ertliğe girmiş

aylığı

17/5

yaşı

29 yaşında

sosyal durumu

evlidir dört çocuğu vardır.

bu köyde dört yıldır öğretmenlik yapmaktadır. zamanında okulun yapılmasında çok çalışkanlığı görülmüştür. 100 liraya yakın yardım ettiği de anlaşılmaktadır. öğretmenin bu gayreti köylüler tarafından saygı ile anılmaktadır. arkadaş kütüpane müze işine de el atmıştır. bu yıl 9 liralık kitap aldırmak üzeredir. müze içinde büyük bir dolap yaptırmaktadır. okulun kooperatifçiliği varsada usulü üzere değildir. anlattığım şekilde yapılması gereklidir. 

Yazı işleri: defterleri tamamdır. kütük defterine ayrılan talebelerin ne suretle ayrıldığı işaret edilmelidir. okulu bitiren talebelerin de derhal yazılması lazımdır.

Öğretim: hayatbilgisi, alfabe derslerine girdim. ve çocukların bilgilerini yokladım. alfabe usulünde büyük hata yoktur. yalnız yeni öğrettiği kelimeler üzerinde pekaz uğraşıyor. çocukların alfabe düzeyi hecelere geçmeyi gerekli kılmaktadır. yeni verilen kelimeleri hecelere bölmek, bu suretle üzerinde durmak oydaşıktır. birinci sınıf orta derecededir. hayatbilgisi: taşıma araçlarını veriyordu.40 dakka içinde çocuklara hiçbirşey öğretmemiştir. hayvanların, biriki cansın taşıma aracını saydırmış o kadarlıkla kalmıştır. derste hiçbir araç kullanmamıştır. çocuklara teyyarenin, vaporun odalarından büyük veya küçük olduğunu sorduğunda birisi cevap verememiştir... öğretmen ders sonunda çocuklara şunları öğrettim diyebilmelidir. ikinci üçüncü sınıfların hesapları geridir. zihni hesap üzerinde çok çalışmak lüzumu vardır. okulda musiki,inşat terbiyesi yoktur. öğretmenin bu yöne önem vermesi gereklidir. verilen ödevler çocukları ilgilendirecek şekilde verilmeli mutlaka kontrol edilmelidir.

arkadaş okula bağlıdır. yapıda çok emeği geçmiştir. kendisine yol gösterdikçe iyi niyetle çalışmakta ve inkişaf etmektedir. faydalı bir arkadaştır

ilköğretim ispekteri

(İmza-mühür)


(Örnek:4)

T.C.

İÇEL İLİ                                                                                              

İLK ÖĞRETİM İSPEKTERLİĞİ                                                ../../193..

Sayı:                                                                                Özet:........................

 

 

                                                                  

Okulda Görülen Öğrencileri aşağıdaki çizelge ile tesbit ediyorum.

Sınıf

Kız

Erkek

1

9

14

2

4

11

3

1

11

Yekun

14

36

Okulun kalem işlerini incelediğimde Bu yıl Sınıf ders yoklama defterleri yollanmamış olmasına rağmen eski defterlerin bulunan boş yapraklarına bu işin görüldüğü anlaşılmıştır.

Bu defterlere okulun ihtiyacı pek fazla bulunduğu için hemen yollanması lazım gelmektedir. Diğer kalem işlerinin durumu (okunamıyor) olacaktır.

Öğretim ve Eğitim: 

Öğretim planlı olarak ilerletilmektedir. Yörütülüşünü geçen zamana göre tabii buldum. Üçüncü sınıfın Aritmetik, Türkçelerini, İkinci sınıfın Okuma Yazı,Arıtmetiğini takviyeye muhtaç gördüm. Çocukların temizlik işiyle okulun alakalı mesaisini, Onların ders sonlarından istifadelenmelerine ihtimam ettiğini anladım. 

Eşyaların temiz, korunmasına ait mesaiyi de yerinde buldum. Cümüriyetci, uluscı,büyüklerine sevgi ve saygılı olmalarına da çalışıldığını inceleme sonucundan anladım.

Öğretmeni Dündar levent

Adana Öğretmen Okulu mezunlarındandır. Ertikde dördüncü Bu okulda birinci yaşını yaşamakda, 16 Lira maaş almaktadır. 328 senesinde Tarsusda doğmuş,Bekardır Okulun Bütün işlerini görmekle mükelleftir. Okulun temizlik işiyle alakalanışını güzel buldum. Talebe devamsızlığından her ispekteri şikayet ettiren bu okulda genç arkadaş bu işe nihayet verdirmek için var kuvvetiyle çalışmayı hedef ittihaz etmiş ve neticesinde de devamı intizama koymağa muvaffak olduğunu kuyudatının incelemesinden sonuç aldırmıştır. Muhite Çocuklarına kendisini sevdirmiş, saydırmıştır. Geçen yıl vekil elinde çalıştırılan bu okulun pek çok ihtiyaçlarına işe başladıktan sonra nihayet verdirmek için var kuvvetiyle el attığını ve evvelki (okunamıyor) kanaat aldırmamıştır. beyendiğim bir geçtir Birinci sınıf alfabe, İkinci ve üçüncü sınıf hayatbilgisi, Türkçe derslerine girdim, Çocukları da yokladım.

Ders saatlarında planlı yörüyen bu Gencin öğretim metotlarını da iyi gördüm. Mesaisinden geçen zamana göre iyi istifade edildiğine,başarıklılığına inan getirdiğim bir öğretmen okulu mezunu bulunmuştur. 

İspekter

A.Doğan Genç

imza

 


              

Bu sayfanın son güncelleştirilme tarihi 11/03/09