Ana Sayfa

Atatürkçülük sayfası

H.Bektaş Veli Sayfası

 

TAASSUPSUZLUĞUN ARZU EDİLDİĞİ GİBİ, UMUMİLEŞMESİ, HUY HALİNE GELMESİ FİKRİ TERBİYENİN YÜKSEK OLMASINA BAĞLIDIR- K.Atatürk

ATATÜRK İLKELERİ

Atatürk İlkeleri;Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı temel prensiplerdir. Bu ilkeler:

  • Cumhuriyetçilik,

  • Milliyetçilik,

  • Halkçılık,

  • Lâiklik,

  • Devletçilik,

  • İnkılâpçılık'tır.

Bu ilkeler, Türk Milletinin ihtiyaç ve karakterlerinden doğmuştur. İlkelerin tamamı Atatürkçülük denilen dünya görüşünü ortaya çıkarmıştır. Bu ilkeler bir bütündür. Birbirinden ayrı düşünülemez, çünkü Türk toplumunun ihtiyaçlarından doğmuştur ve hiçbir dış baskı, taklitçilikle gelmemiştir. Atatürk ilkeleri; Türk Devletinin düşmanları tarafından saptırılmaya çalışılmış ve;

  • Cumhuriyetçilik ve Devletçilik .................... Sosyalizm olarak,

  • Milliyetçilik .............................................. Faşizm olarak,

  • Halkçılık .................................................. Sınıfçılık olarak,

  • Lâiklik ..................................................... Dinsizlik olarak,

  • İnkılâpçılık ............................................... İhtilalcilik olarak ele alınmış, yozlaştırılmak istenmiştir.

Saptırılmaya çalışılan bu fikirler ve görüşlerin gerçeği Atatürk'ün sözleriyle şöyle ifade edilmiştir.

 

CUMHURİYETÇİLİK İLKESİ:

"Türk ulusunun yaradılışına ve karakterine en uygun idare cumhuriyet idaresidir. Bu günkü hükümetimiz, doğrudan doğruya ulusun kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilatı ve hükümetidir ki,onun adı Cumhuriyettir. Artık hükümetle ulus arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Yönetim halk, halk yönetim demektir."

(Nutuk, cilt:3, s.75, cilt:2, s.230)

 

MİLLİYETÇİLİK İLKESİ:

"Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz, Türk  Milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayandığı Türk toplumumuzdur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur"

(İlk Öğretim, Cilt:4, S.6)

"Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu ve Trakyalı hep bir soyun evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır."

(Atatürk Diyarbakır'da 1923,sayfa:4)

 

HALKÇILIK İLKESİ

"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına Türk Milleti denir. "

(Atatürk ve Atatürk İlkeleri, M. Yavru, S:13)

"Türkiye halkı, ırkça, dince ve kültürce ortak, birbirlerine karşılıklı saygı ve fedâkarlık hisleriyle dolu, kaderleri ve menfaatleri müşterek olan bir toplumdur."

(01.03.1922 Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt:1,s.221)

 

LÂİKLİK İLKESİ:

"Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz bir milletin devamına imkan yoktur. Yalnız şurası var ki din, Allah ile kul arasında bağlılıktır. Softa sınıfın din simsarlığına müsaade edilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler, iğrenç kimselerdir. İşte biz bu vaziyete karşıyız ve buna müsaade etmiyoruz."

(Atatürk'ün hassasiyeti, Kılıç Ali,s:116)

 

DEVLETÇİLİK İLKESİ:

"Bizim takibini uygun gördüğümüz devletçilik prensibi, bütün üretim ve dağıtım araçlarını fertlerden alarak milleti büsbütün başka esaslar içinde düzenlemek amacını güden, özel ve kişisel ekonomik teşebbüse ve faaliyete meydan bırakmayan sosyalizm prensibine dayalı kollektivizm-komünizm gibi bir sistem değildir. "

(Atatürk'ten Yazdıklarım, Afet İnan, s:66-67)

 

İNKILÂPÇILIK İLKESİ

"Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen modern ve bütün anlam ve biçimi ile uygar bir toplum haline getirmektir. İnkılâplarımızın asıl hedefi budur. Bu gerçeği kabul etmeyen zihniyetleri darmadağın etmek zorunludur.

(Atatürk, 1925,Kurtuluş ve Sonrası, A.Doğan, s.165)

 

(Bu yazı 1983 yılında 2. baskı olarak T.K.K. tarafından yayınlanan  "Atatürk El Kitabı" adlı kitapçıktan aynen  alınmıştır.)

 

  Bu sayfa 06.11.2007 22:03:59 Tarihinde Güncelleştirilmiştir